26 Kasım 2012 Pazartesi

Aşure ve ilk denemem








                                                     AŞURE VE İLK DENEMEM

                 İlk aşure denememi bundan 4 sene önce yurtdışındayken yapmıştım. Kuzenle şaka yoluyla yaparsın yapamazsın muhabbeti sonucunda e bende deneyeyim bari dedim. Yalnız ufak bir sorun vardı. O da elin gurbet ellerinde öyle şak diye istediğin malzemeleri bulamıyorsun. Bir de yabancı dilde arayınca durum daha da beter oluyor. İlk önce buğdayı halledeyim dedim. Şimdi buğdayın iki türlüsünü buldum. Biri kabuklu diğeri de kabuksuz. Ben de tam bir acemi olarak hangisini kullanmam gerektiğini bilmiyorum. Poşetinden bu daha doğru gibi diyip kabuksuz olanından almıştım.İşte acemi şansı doğrusunu almışım. diğer malzemeleri bulmakta pek zorlanmadım. Sonuçta ilk aşuremi yapmış oldum. O gün bugündür aşure zamanı hep aşure yaparım. Şu an tek sıkıntım aşureyi pişirmek için yeterince büyük tenceremin olmaması. Bu yüzden yaparken bir  süre sonra ek malzemeleri de ekleyince tencereye sığmıyor. Bu nedenle ikinci tencereye paylaştırıyorum. Napalım tek sıkıntımız da bu olsun dimi. Yapacaklara şimdiden afiyet olsun diyorum .

                      Malzemeler: 15-20 kişilik

                     3 su bardağı buğday

                     1,5 su bardağı nohut

                     1,5 su bardağı fasülye

                     yarım su bardağı küp doğranmış kuru kayısı

                     yarım su bardağı kuru üzüm

                     1 çay bardağı küp doğranmış kuru incir

                     17-18 su bardağı su

                     1,5 kg şeker
                   ( şeker ölçüsünü ben şöyle ayarlıyorum. pişirirken şekeri koyduğunuzda ay bu çok tatlı olmuş derseniz tamamdır. Çünkü aşure pişince şekerin tadı azalır. )

                      2-3 adet karanfil,iki çubuk tarçın

                      üstü için tarçın,ceviz

                      Yapılışı:

AŞURE


AŞURELERİM DAĞITILMAYA HAZIRLAR
               Bir gece önceden buğday,nohut ve fasülyeyi güzelce yıkadıktan sonra ayrı kaplarda üzerlerini geçecek şekilde su koyuyoruz. Aynı şekilde kuru üzüm,kayısı ve inciri de yine ayrı kaplarda ,üzerlerini geçecek şekilde su koyuyoruz.Yine bir gece bekletiyoruz. Daha sonra önce buğdayı büyükce bir tencereye alıp üzerine suyumuzu ekliyoruz. Buğdaylar iyice pişinceye ,suyuda  kıvamlı hale gelinceye kadar pişiriyoruz. Diğer bir tencerede fasülye ve nohutları yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.Suyunu süzüp pişmeye devam eden buğdayımıza ekliyoruz. Bu arada küçük bir tencerede karanfil ve çubuk tarçınlarına su ekliyerek bir taşım kaynatıyoruz. Buğdayımıza ekliyoruz. 5 dk daha pişiriyoruz. Yine ayrı bir tencerede kayısıve üzümleri 5 dk pişirdikten sonra buğdaya ekliyoruz. Şekeri ekliyoruz. Daha önce dediğim gibi şekerin ayarını kendiniz yapabilirsiniz. Aşuremiz pişmeye devam ederken incirleri  5 dk ayrı bir tencerede pişirdikten sonra  aşuremizi ocaktan almaya yakın ekliyoruz. 2- 3 dk daha pişirip ocaktan alıyoruz. Aşuremizin kıvamı koyu muhallebi kıvamı olmalıdır. Buna dikkaket ederek pişirme süresini ayarlayabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken  incirlerinizi pişirmenin son anlarında tencereye eklemeniz gerektiği. Eğer erkenden eklerseniz aşuerniz koyu renkli olacaktır. Aşurenizi sıcakken kaselere paylaştırıyoruzç Soğuduktan sonra üzerini tarçın,ceviz,kuş üzümü ve nar ile süslüyoruz.Afiyet olsun.
                 

2 yorum:

Adsız dedi ki...

kuzen alacagin olsun taa amerikalara tarifler yolladim ilk asuren icin ve beni 1 kalemde unutup gittin ha:-(

asli dedi ki...

Unutmadım tabi ki gülden ablacım,ilk yaptığım aşure senin tarifindi:)