8 Ekim 2012 Pazartesi

Profiterol





                                                     BİR Kİ BİR Kİ DENEME



      İlk tarifim annemin biz çocukken yaptığı profiterol. Misafirler gelmeden yarısını bitirdiğmiz,bu yüzden de az azar işitmediğimiz bir tarif. Ne severdim.Annem yarısını kakolu kremalı yarısını da beyaz kremalı yapardı.Ben en çok beyaz kremalı olanı severdim. Sonra büyüyüp, kendim, artık mutfağın başına geçince hep beyaz kremalı olanlardan yaptım.Ama malum yapması biraz zahmetli.Hep yaparken özellikle de içlerini doldururken aman kızım ne diye uğraşıyorsun ,hazırı varken diyorum.Lakin hepsi bitip yeme faslına geçince ne iyi yapmışım diyorum.
       Şimdilik resim koymadan tarifi veriyorum .İnşallah güzel resimler çekip ekleyeceğim.
(Not: Yaklaşık bir sene sonra resim ekleyebildim :))))
        PROFİTEROL 

        125 gr margarin
        
        2 su bardağı su

        6 çorba kaşığı un
    
        4 yumurta


        Kreması için ;
      
        5 su bardağı süt 

         1 yumurta sarısı

         1 su bardağı un 

         1 su bardağı şeker 

         bir paket vanilya

         Yapılışı: Bir tencereye 2 su bardağı suyu koyuyoruz.Kaynamaya başlayınca margarini ilave ediyoruz.Margarin tamamen eriyince eleyerek unu ilave ediyoruz.Kıvamlı bir hamur halini alınca ocaktan indiriyoruz. Hafif ılınınca Yumurtaları teker teker ekliyoruz.Hamurun kıvamı kaşıkla aldığımızda kaşıktan sıyrılmayacak kıvamda olmalıdır.Daha sonra fırın tepsisine çorba kaşığı yardımıyla ceviz büyüklüğünde   bezeler halinde sıralıyoruz.Daha önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında renkleri hafif kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Bu süre içinde fırın kapağı hiç açılmamalı.Fırın ısı ayarını kapattıktan sonra da pişen hamurları hemen çıkarmamak lazım.Yoksa içleri pişmez.5-10 dk daha sönmüş fırın içinde bekletiyoruz.
           Krema için ; yumurta sarısı unu şekeri koyup sonra üzerine sütü ilave ediyoruz.şeker ölçüsü damak tadına göre azaltılabilir.Vanilyayı en son ilave edip kremamız göz göz olunca ocaktan alıyoruz.

            Soğuyan topların içine yine soğumuş kremaları kaşık yardımıyla dolduruyoruz.Üzerlerine hazır çikolata soslarından hazırlayıp döküyoruz. Afiyetle yiyoruz.:))))))))))
                   
                                      İletideki fotoğrafı görüntüle


1 yorum:

Tarkan dedi ki...

En iyi profiterol ve ekler kaptan doğu profiterol de.